< nazaj na dogodke

24. november 2014 / Svečanosti

Kraj: Gornja Radgona

OZVVS Gornja Radgona

Spominska ura Rudolfa Maistra

V juliju leta 1940 je bil ob cerkvi svetega Petra Gornja Radgona postavljen spomenik v spomin generala Rudolfa Maistra in njegovih vojakov. Spomenik imenovan svetilnik miru, je bil kmalu po vdoru Nemcev v letu 1941, porušen. Še le v letu 2004 je bil na podnožju, ki je ostalo od predhodnega spomenika, postavljen novi spomenik v enaki obliki, kot je bil prvotni.

Ob svetilniku miru so učenci 9. razredov Osnovne šole Gornja Radgona, teh je 65, v ponedeljek 24. novembra, pripravili v okviru praznovanja državnega praznika dneva Rudolfa Maistra, tako imenovano spominsko uro Rudolfa Maistra. Ob tem so učenci Julija Lukovnja, Tami Ščančar in Matic Zemljič na zanimivi način predstavila generala Rudolfa Maistra. Zbrane je nagovoril tudi ravnatelj radgonske osnovne šole Dušan Zagorc, ki je obljubil, da bo v kratkem postavljen doprsni kip Rudolfa Maistra v tako imenovani aleji velikih ob radgonski cerkvi. Šlo je že za deveto leto za povrstjo za tako imenovano spominsko uro Rudolfa Maistra.

Ob slovesnosti je bilo poudarjeno, da je bil Rudolf Maister (1874 – 1934) odličen pesnik, slikar ter strasten ljubitelj knjig in lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem, po osnovnem poklicu vojak.

Rudolf Maister je 1. novembra 1918, to je le dva dni za tem, ko je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Avstrije, v vojašnici v Melju v Mariboru, prevzel v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Še tisti dan so bile vse vojašnice in drugi pomembni objekti ter mesto Maribor pod Maistrovo vojsko. Ob tem je Rudolf Maister postal general. Že 9. novembra 1918 je razglasil mobilizacijo. V nekaj tednih je Maister zbral vojsko približno 4000 mož. 20. novembra 1918 je bil ustanovljen mariborski pešpolk. Z njim je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

Praznik dan Rudolfa Maistra 23. november pa je zato, ker je Rudolf Maister tega dne leta 1918 razorožil zeleno gardo. Čez štiri dni so Maistrove enote zasedle Špilje nato pa še Radgono, Cmurek, Lučane, Radlje in Muto. V začetku leta 1919 je prišlo do bojev štajerskega obmejnega poveljstva. Med drugim je bil tak boj v Radgoni 4. februarja.

Z učno uro so radgonski devetošolci obudili spomin Rudolfa Maistra, ki je sicer že kar močno pozabljen. So pa ti skupaj z učitelji ta dan tudi prižgali sveče na radgonskem pokopališču na skupnem grobu 25. Maistrovih borcev. Že vsa leta smo na tej spominski uri prisotni tudi veterani OZVVS GornjaRadgona in predstavniki PVD-Sever-Gornja Radgona.

Gornja Radgona, 24.11.2014

Besedilo in foto : Franci Klemenčič

Slikovne priloge

  • 25. 11. 2014
    Spomenik Rudolfu Maistru v Gornji Radgoni

  • 25. 11. 2014
    Svečanost ob spomeniku Rudolfu Maistru


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2306
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2297
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.01.2022 04:17:32 | čas izdelave strani: 0,421s