< nazaj na dogodke

26. december 2013 / Proslave

Kraj: MURSKA SOBOTA

OZVVS Murska Sobota

NISMO NAJPAMETNEJŠI, BEDAKI PA TUDI NE!

IZJAVA ZA JAVNOST

 

"Ne dovolimo poniževanja braniteljev našega mesta!"

 

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se je leta zavzemalo, da bi tudi Murska Sobota dobila spominsko obeležje kot simbol zahvale in spomina vsem tistim, ki so sodelovali v vojni za samostojno Slovenijo, še posebej tistim, ki so veliko storili, da naše mesto ni utrpelo nobene večje materialne škode. Po 22. letih se je ta želja uresničila in mesto Murska Sobota je dobilo svoje obeležje, ki bo spominjalo na čase osamosvajanja in vojno za Slovenijo.

V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo se zavedamo pomembnosti trenutka odkritja spominskega obeležja na sam Dan samostojnosti in enotnosti, vendar se ne moremo sprijazniti z dejstvom, da smo ponovno izigrani. Županu mestne občine Murska Sobota, gospodu Antonu Štihcu, smo predlagali, naj bo slavnostni govornik na svečanosti, in je predlog sprejel, nato pa ga po nekaj dneh preklical. Za govornika je povabil brigadirja (ki sam sebe naziva brigadni general) Antona Krkoviča, načelnika Maneverske strukture narodne zaščite v letu 1990. Ob tem ne moremo mimo predstavitve "Bela knjiga slovenske osamosvojitve", ki je bila v Murski Soboti in je na njej sodeloval tudi gospod župan. Po tem dogodku je svojo obljubo preklical in za govornika povabil omenjenega gospoda. Po dolgem pregovarjanju je res ponudil možnost, da bi poleg gospoda Krkoviča spregovoril tudi predstavnik veteranov, vendar zaradi nepredvidenih zapletov nihče od povabljenih predloga ni mogel ali želel sprejeti. To se nam zdi razumljivo in tega bi se moral zavedati  tudi gospod župan.

Občina Murska Sobota in celotno Pomurje premore številne osebnosti, ki so neposredno sodelovale v obrambi samega mesta Murska Sobota in celotne pokrajine. Če se je že gospod župan odrekel tej časti zaradi, kot je sam dejal, nepoznavanja takratnih dogodkov, bi si to čast prav gotovo zaslužil nekdo, ki je v takratnih dogodkih sodeloval. Zaslužni iz naše pokrajine so delovali v političnih, medijskih, vojaških in policijskih vrstah.

Takšno početje ocenjujemo kot nadaljevanje prisvajanja zaslug osamosvojitve ozke skupine ljudi, katerim se iz politične preračunljivosti pridružujejo tudi ljudje, ki o tem času ne vedo nič ali, kot sami izjavljajo, vedo zelo malo.

V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo smo ocenili, da je s tem dejanjem župan mestne občine Murska Sobota, gospod Anton Štihec, zatajil prispevek svojih občank in občanov v vojni za osamosvojitev in obrambi našega mesta in naše pokrajine. Zaradi takšnega omalovažujočega in predvsem politikantskega odnosa do tega pomembnega simbola, ki naj bi bil v ponos našemu mestu in je bil plačan s proračunskim denarjem nas in naših občanov se, po sklepu velike večine članov predsedstva, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo svečanosti ni udeležilo.

 

OZVVS Murska Sobota

    Valter Baldaš

     Predsednik

 

Slikovne priloge

  • 17. 01. 2014
    Krkovič nezaželjen

  • 26. 12. 2013
    Obeležje


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja VALTER BALDAŠ , 06.01.2014 14:41
ocena (3)
se strinjamse ne strinjam
PISMO PREDSEDNIKU

Pismo upokojenega polkovnika Janeza Butare (predsedniku republike z več kot aktualno vsebino)......

Spoštovani gospod predsednik Borut Pahor!

CI SRP izraža resno zaskrbljenost nad stanjem duha v naši domovini. Slovenija, na katero smo v 90-tih letih prisegali in se zanjo tudi borili, postaja čedalje bolj morbidna dežela.
Državljani smo postali ujetniki operetnih politikov in strank, ki se dobesedno norčujejo iz ljudstva. Zadnji dogodki na političnem parketu so razgalili vso intelektualno bedo in pobalinstvo opcije, ki je sebe proglasila za edine zveličane in zaslužne osamosvojitelje. Vojna je davno za nami, oni pa še kar naprej jurišajo, ena ofenziva sledi drugi. Rezultati pa so porazni.
Od pričakovane demokratične, gospodarsko uspešne, neodvisne in ljudem prijazne države ni ostalo skoraj nič. Ni ravno tako, ostali so dolgovi, nezaposlenost, brezperspektivnost, lakota in revščina ter brezpogojna servilnost do centrov moči.
Politični opciji in posameznikom zasačenih pri kraji in korupciji, soočenih z katastrofalnimi političnimi in ekonomskimi odločitvami ter njih posledicami, je privrela na dan goreča ljubezen do Matere domovine, rojene pred dvema desetletjema. Posebej organizirane »državne« proslave z prisotnostjo častne enote SV za posebej zaslužne osamosvojitelje, koncerti srce parajočih patriotskih napevov so samo dimna zavesa za katero se skriva zlagano domoljubje. Gre za skrajno zavrženo dejanje in politiko, katere edini cilj je ostati na oblasti in se izogniti vsaki odgovornosti.
In pri tej politiki sodeluje tudi vodstvo naše nacionalne TV z nekakšno pisno spodbudo za nabiranje finančnih sredstev. Sedenje na direktorskem stolčku je pač potrebno odslužiti, čeprav z dejanji, ki vsaj »dišijo« po korupciji. Tako pač je!«
Eden od načinov njihovega spoštovanja Slovenije je ignoriranje uradnih svečanosti in državnih proslav, ustvarjanje hobotnic, ponarejanja dokumentov in celo režiranja kratkometražnih filmov s katerim seznanjajo vesoljno občestvo o »ogroženosti« naše dežele. Metode takega delovanja niso nič novega, vprašanje pa je, ali imajo slabega učitelja, ali pa so slabi učenci, kajti vedno se ujamejo na laži.
Dogodek pred nekaj dnevi v Murski Soboti je samo nazoren primer politične zlorabe vrednot osamosvojitvenih procesov in vojne za Slovenijo. Če si kdo zasluži nagovor ob odkritju spomenika braniteljem slovenske samostojnosti, je to vsekakor general-major Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, bivši načelnik GŠSV, časten človek, vojak in domoljub. Spletom čudnih okoliščin je bil častni govornik samooklicani »general« in samooklicani prvi načelnik GŠ SV. Razlika med obema je precejšna, težko primerljiva.
Spoštovani gospod predsednik države in vrhovni poveljnik OS Slovenije!
Brez dvoma je funkcija, ki jo opravljate odgovorna in zahtevna, predstavljate tudi najvišjo avtoriteto v državi. Ne moremo zahtevati, izražamo pa željo, da se enkrat jasno in javno opredelite do navedenih pojavov. Presenečate nas, gospod predsednik, da se niste oglasili že do sedaj.
Vaša prisotnost ob obsojencih in ponarejevalcih ter samooklicanem »generalu«-mimogrede, to je groba kršitev določil Zakona o obrambi in vi kot vrhovni poveljnik bi to morali vedeti-daje slab vzgled državljankam in državljanom RS. Tiho ste tudi ob nizkotnih obtožbah častnih ljudi s strani naših parlamentarcev (gospoda Partljiča, dr. Godinove, dr. Vezjaka in drugih) z ekstremisti, čeprav kot bivši predsednik vlade RS in sedaj predsednik države, ste imeli in imate tudi sedaj možnost in dolžnost prebirati številna sporočila Slovenske obveščevalne agencije ter dobro veste, da je to laž in ustvarjanje dimne zavese zaradi nekoga drugega.
Pogrešali smo Vaš glas tudi ob preimenovanju vojašnic in maševanju vojaškega kurata za padlimi domobranci. Vemo, da imate zaradi obilice obveznosti strogo odmerjen čas. Ko boste spekli vse janeževe upognjence, potice, položili vse ploščice in pometli pločnike, za trenutek odložite delo in se zamislite nad temi pojavi, ki niso tako nedolžni.
Državniška modrost vam bo gotovo narekovala, da bo vaša opredelitev pretehtana in v korist Slovenije. Tudi Vi, kot predsednik države, imate lahko svoj jaz, samo malo poguma in pokončnosti je potrebno.
Mi, podpisniki tega pisma imamo samo eno domovino in kot takšno jo tudi spoštujemo. Nikoli je nismo in je ne bomo izrabljali za svoje ozke interese in se skrivali za njo!
S spoštovanjem!

CI SRP
Janez Butara, Boris Pogačar, Franc Medle, Ernest Breznikar, Darko Kastelic, Rafko Križman, Janez Muhvič, Jože Butara, Miha Molan, Remzo Skenderovič, Rudi Krošelj, Jože Ribič.

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja VALTER BALDAŠ , 06.01.2014 14:35
ocena (3)
se strinjamse ne strinjam
Pismo podpore

Spoštovani predsednik OZVVS Murska Sobota g. Valter Baldaš

Podpisani Alojz Kovačič (bivši podpredsednik ZVVS, dva mandata predsednik OZVVS Maribor, v obdobju 1990-1994 načelnik Oddelka za obrambne zadeve Občine Maribor in namestnik vodje Operativne podskupine za Maribor in VŠP leta 1991) Vam želim sporočiti svoje zadovoljstvo ob obstrukciji postavitve spominskega obeležja na dogodke 1991 v Murski Soboti.
Razlogi za moje pisanje so samo v tem, da članom Predsedstva OZVVS Murska Sobota čestitam za pokončno držo v razmerah, ko si nekateri prisvajajo vse zasluge za uspešno obrambno delovanje enot in štabov Teritorialne obrambe in enot milice na območju Vzhodnoštajerske pokrajine in ko posamezniki, ki so bili tudi med ustanovitelji ZVVS leta 1993, razbijajo veteranstvo v samostojni Sloveniji samo zato, da bi lahko uveljavljali osebni interes, ki pa žal ni zgrajen na dejstvih, ki so se dogajale v letih 1990-1991 in je politično motiviran s strani SDS.

Naj samo zapišem dejstvo, da je projekt MSNZ v Statutu ZVVS ustrezno zapisan in uveljavljen, saj je projekt delovanja MSNZ začel 15. maja 1990 in bil uradno zaključen 04.10.1990 – zato so vse izjave in zapisi g. Janeza Janše in g. Antona Krkoviča, da je osamosvojitev Slovenije zavarovalo preko 20.000 članov MSNZ neresničen podatek in nekorekten, saj smo po Upravnih organih občin jeseni 1990 leta izvajali reorganizacije enot in štabov TO Republike Slovenije po postavitvi zahtev PŠ TO VŠP oz RŠTO RS!.
Ko sta začela delovati Učna centra TO RS 15. maja 1991 v Igu pri Ljubljani in Pekrah v Mariboru in kasneje v znanih Pekrskih dogodkih 23. maja 1991 smo v zaščiti 710 . UC TO RS v Pekrah imeli enote TO širšega področja PŠ TO VŠP in nobenih enot MSNZ, kot posamezniki zavajajoče govorijo državljanom Slovenije.

Vaša odločitev potrjuje visoka moralno etična načela, ki smo jih imeli vključeni posamezniki in praviloma vsi razporejeni vojaški obvezniki v štabe in enote TO RS v tistem obdobju in nam dobrih 20 let kasneje resnično ne morejo govoriti na otvoritvi pomembnega spominskega obeležja v osrčju Prekmurja oseba, ki je obsojena in ki ni član naše ZVVS, ampak je član neke druge veteranske organizacije, ki ZVVS, katerih člani ste Vi v Murski Soboti in ki ji tudi sam pripadam, ne priznava?!

S svojo odločitvijo ste pokazali veliko moralno avtoriteto na Vašem območju in širše - prepričan sem, da jo podpirajo vsi ta pravi veterani ZVVS in ste potrdili veliko odločnost zavarovati pridobitve osamosvojitvene vojne 26.6. do 7.7.1991 za samostojno in neodvisno Slovenijo.
Prejmite moje iskrene čestitke za pokončnost in odločnost tudi takrat, ko gre za pomembno in zgodovinsko pridobitev v mestu Murska Sobota, naj pa se tudi ve, kdo je kje danes in kaj ocenjujejo legitimno izvoljeni organi ZVVS.

S spoštovanjem in poklonom ob zavedanju velikega pomena Vaše odločitve ob zapisanem dogodku

Alojz Kovačič, Maribor

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja VALTER BALDAŠ , 31.12.2013 13:55
ocena (3)
se strinjamse ne strinjam
MEDIJI

Izjava - Lipič: "Veterani obsojamo početje posameznih političnih strank"
Dan samostojnosti so sicer počastili tudi v Kočevju - na prireditvi v tamkajšnjem parku je bil slavnostni govornik Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Dotaknil se je zaslug teritorialne obrambe (TO) ter izpostavil današnje prepire in politične delitve - v nasprotju z decembrom 1990, ko "smo bili Slovenci na plebiscitu zelo enotni", je poročala dopisnica Televizije Slovenije Duška Lah.
17. decembra, nekaj dni pred načrtovanim plebiscitom, je bil v Kočevski Reki prvi postroj slovenske vojaške sile, ki ga upravičeno označujemo za enega pomembnejših dogodkov v procesu osamosvajanja, saj smo takrat jasno pokazali, da bomo svojo državo branili z orožjem in zanjo tudi umirali, je poudaril Lipič.
Dotaknil se je tudi današnjih razprtij: "Vrednote naše osamosvojitve bi morale biti skupne in splošno sprejete med vsemi nami. Ne bi se smelo dogajati, da v svojih javnih nastopih govorimo in izražamo želje po sodelovanju in sožitju, s svojimi dejanji pa že naslednji trenutek vse izrečeno podiramo in razdvajamo ljudi. Če nam ni uspela sprava ali vsaj pomiritev zaradi dogodkov iz 2. svetovne vojne, nas naj ne razdvajajo dogodki iz časa osamosvojitvene vojne. Takšno početje posameznih političnih strank - še posebej njihovih predsednikov in izpostavljenih članov - veteranke in veterani vojne za Slovenijo odločno obsojamo!'' je bil oster.

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3579
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3518
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 10:04:22 | čas izdelave strani: 0,425s