< nazaj na dogodke

10. oktober 2013 / Proslave

Kraj: Ljubljana

OZVVS Murska Sobota

VETERANI POMURJA NA PROSLAVI 20 LET ZVVS

Odlikovanje zvezi veteranov:

Nič nam ni bilo podarjeno, vse je bilo izborjeno. Predsednik države zvezi podelil red za zasluge
 
Veterani vedo, kaj pomeni zapustiti varnost doma in se z orožjem v roki spopasti z negotovo usodo, je na slovesnosti ob 20. obletnici Zveze veteranov vojne za Slovenijo dejal predsednik države Borut Pahor.

Pahor je zvezi ob tej priložnosti podelil srebrni red za zasluge, ki si ga je zveza zaslužila za zasluge pri ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno in pri krepitvi domoljubja. Kot je zapisano v obrazložitvi odlikovanja, ZVVS "s svojim sistematičnim in prizadevnim delom skrbi za vrednote domoljubja, z zavezanostjo miru, varnosti in človekoljubju pa si je v dvajsetletnem obdobju pridobila ugled in veljavo med člani in tudi širše v slovenski družbi".

Odločili so pogum, srčnost in vera v domovino
V časih osamosvajanja so odločili pogum, srčnost in vera v domovino, ki bo boljši in pravičnejši dom za vse, je dejal Pahor in dodal, da se dobri dve desetletji pozneje zdi, da domovina ni upravičila tedanjih pričakovanj. "Toda ali bomo zdaj obupali in se predali ali pa se bomo spet pogumno in srčno borili," se je vprašal Pahor.

Na srečo državljanom tokrat ne bo treba poseči po orožju, bo pa država potrebovala vse razpoložljivo znanje in enotno politično voljo. "Podobno kot takrat potrebujemo manj egoizma in več solidarnosti, manj prepirov in več sodelovanja, manj poudarjanja razlik in več iskanja skupnih hotenj. Danes tako kot takrat potrebujemo več enotnosti," je dejal.

Slovenska politika potrebuje sodelovanje in enotnost
Pahor je ocenil, da bi morala slovenska politika znova določiti nujne prednostne naloge, ki so pomembne za razvojno okrevanje in jih skupaj tudi uresničiti. Poleg tega pa so za dosego zastavljenih ciljev pomembni tudi politična volja, pripravljenost, sodelovanje in enotnost, je dodal.

Slovenska politika je namreč že dokazala, da zna in zmore, "zdaj pa je spet čas, da se dokaže. Skrajni čas". "Prepričan sem, da bomo skupaj Slovenijo povlekli tudi iz tega težkega položaja," je poudaril predsednik republike.

Pahor je sicer čas, v katerem živimo, označil kot surov in neprijazen, kot čas, ki "močno odstopa od pričakovanj in sanj, ki ste jih branili z osamosvojitveno vojno". "Takega razočaranega razpoloženja je danes tudi velika večina naših ljudi. Ranjeno je dostojanstvo posameznika in naroda," je dejal predsednik.

A je hkrati spomnil, da je bil slovenski narod v zgodovini izpostavljen še veliko težjim in dramatičnejšim preizkušnjam. "Nič nam ni bilo podarjeno, vse je bilo izborjeno," je poudaril.

Pahor je odlikovanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) podelil ob dvajseti obletnici delovanja. Zveza je bila ustanovljena 10. oktobra 1993

 

GOVOR PREDSEDNIKA ZVVS NA PROSLAVI

Spoštovane veteranke in veterani,

spoštovani gospod predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil RS Borut Pahor,

gospoda ministra,

spoštovani predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij,

spoštovani gostje

 

Gospod predsednik in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil,iskrena hvala za podeljeno državno odlikovanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo ob njeni dvajset letnici. Podeljeno odlikovanje nam veliko pomeni,kajti to je priznanje suverena naše države vsem tistim,ki smo 20 let gradili našo veteransko organizacijo. In ne samo to;to je priznanje za ohranjanje spomina na našo osamosvojitev in našo osamosvojitveno vojno. To je tudi priznanje našim prizadevanjem,da skupaj še z ostalimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami,združenimi v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij,ohranjamo zgodovinski spomin na uporništvo slovenskega naroda-od Tolminskih puntarjev,bojev za severno mejo in generala Maistra,Tigrovce in boj zoper okupatorja med drugo svetovno vojno. Seveda pa smo najbolj ponosni na obdobje dokončne osamosvojitve Slovenije,saj smo veterani in veteranke vojne za Slovenijo skupaj s slovenskim narodom opravili svoje zgodovinsko poslanstvo. Z orožjem v roki smo podprli na plebiscitu izraženo voljo ljudstva in v vojni,ki je sledila in katere konec ni bil predvidljiv,smo zmagali.

Hvala tudi za vaše,v slavnostnem nagovoru izrečene besede. Veliko nam pomenijo in nas zavezujejo. Zavezujejo pa tudi vse tiste najbolj odgovorne v naši državi,ki skrbijo za mir in blaginjo njenih državljank in državljanov,kajti izrekel jih je suveren naše države!Mir, blaginja in dostojanstvo državljank in državljanov Slovenije bi morali biti moto (vodilo) vseh tistih,ki odločajo o usodah ljudi in države.Ne priženite nas v odvisnost od vaše usmiljenosti,kajti to bomo razumeli,da državi,ki smo jo pomagali soustvarjati z orožjem,več nismo potrebni!Želimo aktivno sodelovati v procesu umirjanja in predvsem izboljšanja gospodarskih in s tem povezanih življenskih razmer. Tako,kot v začetku 90-ih let tudi danes ni mesta za strankarske in osebne interese ter še manj za sebičnost in samopašnost,ko si posamezniki vzamejo za talca lastno državo!Veterani vojne za Slovenijo imamo ne samo pravico,ampak tudi dolžnost javno opozarjati na takšne razmere,saj so mnogi za svojo domovino dali svoja življenja.

Spoštovani,spoštovane!

Hvala za vašo udeležbo na naši slovesnosti. Hvala vsem tistim,ki ste nas finančno in materialno podprli ter omogočili izvedbo današnjega dogodka. Zveza veteranov vojne za Slovenijo bo še nadalje ostala nevladna in nestrankarska ter nepolitična organizacija,katere člani smo in bomo stali na strani tistih,ki želijo sodelovanje,medsebojno razumevanje in spoštovanje. Naj bo to naš prispevek v miru!Verjamem,da bomo dočakali tudi čas,ko bo nekdo rekel«ne dotikajte se veteranov,kajti s povzročanjem krivic njim, sekate korenine lastnega drevesa!«

 

Slikovne priloge

  • 13. 10. 2013
    Veterani OZVVS M. Sobota

  • 12. 10. 2013
    Člani Pomurja

  • 12. 10. 2013
    Priznanje ZVVS


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2615
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2594
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 13:08:05 | čas izdelave strani: 0,426s