< nazaj na dogodke

01. junij 2013

Kraj: Meranovo

OZVVS Ruše

DESETI POHOD RUŠKIH VETERANOV

V soboto, 1. junija 2013, je OZVVS Ruše znova organiziralo svoj tradicionalni pohod. Letos je bil deseti po vrsti in organizatorji so za to jubilejno prireditev izbrali smer pohoda iz Bistrice ob Dravi na Meranovo in nazaj, podobno tisti izpred desetih let. Na pohod so poleg svojih članov povabili tudi predstavnike prijateljskih veteranskih in drugih društev.

Pohodniki so se zbirali pred Domom kulture na Bistrici, kjer smo jih ob spodbudnih zvokih koračnic pričakale članice z jutranjimi okrepčili. Bilo je videti mnogo prijaznih pozdravov, stiskov rok, objemov in spodbudnih besed med množico, ki se je zbirala na ploščadi pred šotorom.

Tik pred odhodom so se oglasili zvoki godcev skupine Vujeci, pohodnikov iz prijateljskega veteranskega združenja Lenart, sledil je kratek pozdrav domačinov in predstavitev smeri, načrta in zahtevnosti pohoda. Vodja pohoda je pozval praporščake na čelo kolone in pohod se je lahko začel. Dobrih sto pohodnikov se je podalo na pot v tistem svežem prvojunijskem jutru, ki je na veselje organizatorjev kazalo vremensko prijazen obraz. Kolona je kmalu zavila na najprej nekoliko strmo gozdno pot, ki pa je po dobrih dvajsetih minutah postala zložnejša in prav kmalu tudi razgledna. Prvi načrtovani postanek za kratek oddih je bil nad vinogradom, kjer so pohodnike poleg pijače pričakali še prijazni domačini in zvoki harmonike. Podobna slika se je ponovila še na drugi točki počitka, pri domačiji Kozar.

Po slabih dveh urah prijetne hoje in druženja so pohodniki nekoliko zadihani, morda nekateri tudi malo utrujeni, a prav vsi veselih obrazov, dosegli cilj pohoda na Meranovem. To je znamenito posestvo, ki ga je v prvi polovici 19. stoletja postavil vnuk Marije Terezije, nadvojvoda Janez. Lepo obnovljeni vinska klet in ostali objekti stojijo sredi slikovitih vinogradov, od koder so čudoviti razgledi na Maribor z bližnjo in daljno okolico. Medtem, ko se je kolona pohodnikov vila od doline proti Meranovemu, je skupina ruških veterank pripravila zanje krepko malico, ki je bila v veliki meri delo skrbnih in darežljivih  gospodinj. Ni manjkal sodček s pipico, saj se ve, da sredi vinogradov žeje res ni treba trpeti. Druženje ob pogrnjenih mizah pokritega dvorišča in odličnem vinu iz kleti na Meranovem je bilo prijetno ter veselo in spet sta se našla veterana s Koroške, ki sta raztegnila harmoniki in dvorišče pred kletjo se kaj hitro spremenilo v plesišče. Ko sta bili lakota in žeja potešeni in je bilo izrečenih že nešteto besed, je bila za tiste, ki so to želeli, organizirana še degustacija v vinski kleti. Mladi strokovnjak je predstavil posestvo, ki je danes v lasti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, njegovo zgodovino in aktualnosti, nato pa zainteresirane popeljal v klet, iz katere so se vrnili navdušeni na odličnostjo okušanih vin. Po prav prijetno preživeti uri in pol na Meranovem, so se pohodniki zbrali za nepogrešljivo skupinsko fotografiranje, nato pa se, ponovno urejeni v kolono, začeli spuščati proti dolini. Ubrali so pot, ki jih je vodila do Cehnerja, kjer   so bili prav tako lepo sprejeti.

Na izhodiščno točko, kjer so jih že pri cesti čakali Ruški frajtonerji so se vrnili veseli in zadovoljni z prehojeno potjo. Posedli so k mizam pod šotorom in ko so si nekoliko oddahnili, jih je čakal kulturni program, v katerem so sodelovali člani literarne sekcije KUD Franjo Sornik Smolnik ter folkloristi in humorist iz KUD Bistrica ob Dravi. Pohodnike sta pozdravila in nagovorila tudi predsednik OZ VVS Ruše Tone Sračnik in župan občine Ruše Uroš Štanc, pokrovitelj  pohoda, ki  je tudi letos ena od junijskih prireditev v okviru občinskega praznika občine Ruše. Sledila je topla malica, ki so jo organizatorji skuhali sami v kotlih poljske  kuhinje in jo postregli vsem zbranim, pa tudi raznovrstnih sladic naših gospodinj ob kavi ni manjkalo. Poleg predvajane glasbe  so nekaj melodij, prijetnih za uho in kot vabilo na plesišče, odigrali  še Ruški frajtonerji.

Veseli, ponosni in hvaležni smo, da nam je naš jubilejni pohod lepo uspel, da smo znali in zmogli v pripravah in izvedbi povezati mnogo posameznikov, pa tudi društev in organizacij. Iskreno veseli smo vseh udeležencev pohoda iz naše in prijateljskih veteranskih organizacij Kočevja, Maribora, Dravograda, Radelj in Lenarta ter pohodnikov predstavnikov ostalih  društev našega kraja.

 

 Vir: JANEZ PUŠNIK, Dragica Jurše, člani,

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2630
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2617
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:21:04 | čas izdelave strani: 0,414s