< nazaj na forum

25. februar 2009 / Glasilo Veteran / Članki

Vodna ujma je pustošila - VETERANI PO NEURJU NISO OSTALI SAMI

Dobro leto je minilo od deževne ujme, ki se je razbesnela v zahodnem delu Slovenije in prizadela številna območja, med njimi tudi Cerkljansko. Danes je opustošenje po neurju v dobršnem delu že odpravljeno. Med prizadetimi v neurju so bili tudi veterani vojne za Slovenijo. Na pobudo OZVVS Idrija Cerkno je svojim članom, v okviru svojih materialnih možnosti, na pomoč priskočila tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo.  

Kljub temu da čas celi rane, deževna ujma, ki se je lanskega 18. septembra razbesnela na širšem območju Porezna, še ni pozabljena. Podivjane vode so s tega očaka prihrumele v Baško grapo, Železnike in na Cerkljansko. V Cerknem je takrat  voda odnašala avtomobile, uničevala ceste in mostove, zasipala in spodkopavala stanovanjske hiše ter razdejala in odnesla bolnišnico Franja, spomenik humanosti, ki je bil leto pred tem uvrščen na seznam spomenikov evropske kulturne dediščine. Zaradi neprevoznosti cest in uničenih mostov je bilo okoli sto ljudi začasno odrezanih od sveta. Po sedaj znanih podatkih je neurje na območju občine Cerkno povzročilo za  dobrih deset milijonov evrov škode. Sanacija po poškodbah, ki jih je neurje povzročilo na infrastrukturnih objektih,  v občini še poteka. Z odpravo škode pa so zlasti pohiteli tisti, ki jim je vodna ujma poškodovala stanovanjske hiše. Na teh objektih poškodb po neurju ni več opaziti, strah pred podivjano vodo pa je v ljudeh še ostal.
V tistih  razmerah je bilo najpomembneje preprečiti vodnim gmotam nadaljnje pustošenje in reševati ogroženo premoženje. Ko so se vode umaknile nazaj v struge, pa prizadetim  pomagati  pri odpravi škode. Kot v drugih podobnih primerih so svojo pripravljenost  pomagati ponovno izpričali številni prostovoljni gasilci. Brez njih si je težko predstavljati  reševanje in prve sanacije po neurju. Prav tako se je v mnogih primerih  izkazala sosedska pomoč. Številni sosedje, prijatelji in znanci so zavihali rokave in prizadetim ponudili pomoč.
Tudi veterani OZVVS Idrija Cerkno tedaj nismo stali križem rok. Vedeli smo, da moramo  prizadetim kolegom po svojih močeh pomagati. Poizvedeli smo, ali so med prizadetimi v neurju tudi naši člani. Žal jih je bilo kar nekaj. Z večino od njih smo navezali  oseben stik in od njih pridobili podatke o škodi, ki so jo utrpeli. Razmisleka vredno je dejstvo, da je bilo med prizadetimi kar nekaj takih, ki zaradi negativnih izkušenj iz podobnih primerov v preteklosti občini svoje škode sploh niso hoteli prijaviti. Na podlagi zbranih podatkov o prijavljeni škodi smo pripravili predlog za dodelitev solidarnostne pomoči prizadetim veteranom in ga naslovili na Zvezo veteranov vojne za Slovenijo. Žal tistih članov, ki  svoje škode na občini niso prijavili, v skladu z določbami pravilnikov o dodeljevanju solidarnostne pomoči zanjo nismo mogli predlagati. Organi ZVVS so posredovani predlog za dodelitev solidarnostne pomoči prednostno obravnavali in v skladu materialnimi možnostmi zveze vsem predlaganim solidarnostno pomoč tudi odobrili. Prepričani smo, da so poleg  finančne pomoči kolegi  veterani z odobravanjem sprejeli tudi sporočilo, da nas še vedno povezuje duh tovarištva, medsebojnega zaupanja in solidarnosti, tako kot nas je povezoval v osamosvojitveni vojni.

Marijan Platiše

Slikovne priloge

  • 25. 02. 2009
    Pobesnela voda je pometala vse pred seboj


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3058
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2970
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 26.01.2022 13:10:31 | čas izdelave strani: 0,389s