Razglasitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije

 

Predsednik Predsedstva RS in vrhovni poveljnik slovenske vojske Milan Kučan je v spremstvu načelnika Republiškega štaba za Teritorialno obrambo RS polkovnika Janeza Slaparja in poveljnika specialne brigade MORiS podpolkovnika Toneta Krkoviča pregledal častno enoto, v kateri so bili naborniki iz učnih centrov z Iga in iz Peker.


Ljubljana, 26. junij 1991


Skupščina Republike Slovenije je 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon o grbu in zastavi ter Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. 26. junija ob 21.15 se je pred poslopjem slovenskega parlamenta začela slovesnost ob razglasitvi samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Nadškof dr. Alojzij Šuštar je blagoslovil na novo posajeno lipo, v kulturnem programu pa so nastopili igralec Polde Bibič, godba milice in Slovenski oktet. Slovesnost, na kateri je bilo veliko ljudi, se je končala z ognjemetom in pritrkavanjem cerkvenih zvonov, na bližnjih hribih pa je zagorelo mnogo kresov. Prireditve so potekale po vsej Sloveniji, toda nizki preleti letal JLA niso napovedovali nič dobrega.

 

Slovesne razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki je bila na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991, se je udeležilo veliko ljudi iz vse Slovenije.
Kronologija trenutno ni dosegljiva zaradi prenove ...

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 6555
št. pogledov trenutnega uporabnika: 6399
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:20:42 | čas izdelave strani: 0,282s